TMU yöntemiyle beyinde ihtiyaç duyulan alanlar harekete geçiriliyor

Sigara, alkol, madde bağımlılığı, depresyon, duygu durum bozuklukları ve OKB tedavisinde uygulanan manyetik uyarım tedavisi (TMU) yöntemi ile başarılı sonuçlar elde ediliyor. TMU ile beyindeki hücrelerin elektriksel iletisine müdahale edildiğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Elvin Guliyev,   elektriksel ve kimyasal ileti ile çalışan beynin bu yöntemle harekete geçirildiğini söyledi. TMU yöntemi ile güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturulduğunu belirten Dr. Elvin Guliyev, yöntemin yeterli çalışmayan doğal süreçlerin harekete geçirilmesinde etkisi olduğunu söyledi.

                                                                                                        

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Elvin Guliyev, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan manyetik uyarım tedavisi TMU’ya ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

Manyetik uyarım tedavisi  TMU’nun beyindeki nöronları uyaran noninvazif bir yöntem olarak kullanıldığını kaydeden Psikiyatri Uzmanı Dr. Elvin Guliyev, “Bu yöntemde hızla değişen manyetik alanlar yoluyla (elektromanyetik indüksiyon), ameliyata veya dıştan elektrotlara ihtiyaç olmaksızın, beyin aktivitesi  modüle edilebiliyor” dedi. 

 

TMU yöntemiyle güçlü bir tedavi etkisi oluşturuluyor

TMU ile beyindeki hücrelerin elektriksel iletisine müdahale edildiğini ifade eden Dr. Elvin Guliyev, “Beynin elektriksel ve kimyasal ileti ile çalıştığı düşünülürse bu müdahalenin beynin yeterli çalışmayan doğal süreçlerini harekete geçirici etkisi vardır. TMU yöntemi ile güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturarak tedavi etkisi oluşturulur. Böylece beyinde hedeflenen alanda “nöronal depolarizasyon” dediğimiz değişim oluşur” dedi.

 

Her seans yaklaşık 20 dakika sürüyor

Dr. Elvin Guliyev, hastalığın tanısına göre TMU tedavi protokolleri mevcut olduğunu kaydederek ortalama 20 seans yapıldığını ve her seansın yaklaşık 20 dakika sürdüğünü söyledi.

 

İki yöntem kullanılıyor

Günümüzde kullanılan iki ana TMU yöntemi olduğunu belirten Dr. Elvin Guliyev,  bunların. Derin TMU (Deep TMS) ve Tekrarlayan TMU (rTMS) olduğunu söyledi.

 

İlaçsız ve cerrahi olmayan müdahaledir

Her iki yöntemin çeşitli psikiyatrik ve nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanıldığını ifade eden Dr. Elvin Guliyev, “Her iki TMU yöntemi ilaçsız ve cerrahi olmayan bir müdahaledir, anestezi gerektirmez, uygulama sırasında hasta uyanık ve bilinçlidir.” diye konuştu.

 

Dr. Elvin Guliyev, TMU tedavisinin Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), fibromyalji, depresyon, kaygı bozuklukları, duygu durum bozuklukları, şizofreni, parkinson ve Alzheimer hastalığında oluşan davranış bozukluklarında kullanıldığını söyledi. Dr. Elvin Guliyev, TMU tedavisinin bağımlıık, ergenlikte görülen davranım bozukluklarında da kullanıldığını kaydetti.

 

Hafif baş ağrısı görülebilir

TMU sonrası bazen hafif baş ağrıları görülebildiğini, şiddetli epilepsi hastalarında yapılmamasının önerildiğini ifade eden Dr. Elvin Guliyev, sözlerini şöyle tamamladı:

 

Derin TMU, hamilelik döneminde de uygulanabiliyor

Bağımlılık (sigara, kokain, alkol ), depresyon  ve OKB tedavsinde uygulanan Derin TMU yöntemi başarılı sonuçlar vermektedir. Bunun dışında Tüm TMU yöntemleri ilaç tedavisinin tercih edilmediği, kullanılamadığı veya ilaç kullanımının riskli olduğu gebelik veya süt verme döneminde, yaşlılarda ve çocuklarda  güvenle kullanılmaktadır.” 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni