Şenlik Coşkusu Milas Sokaklarını Sardı

Milas Belediyesi ile çeşitli oda ve kurumların işbirliğiyle düzenlenen 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği, 12 Kasım Cumartesi günü düzenlenen kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüşün ardından hasat, zeytinyağı sıkımı, söyleşilerle devam eden şenliğin 1. gününde gerçekleştirilen zeytin güzeli yarışması vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

 

Milas’ta bu yıl 8.’si düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği başladı. Şenlik kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşü, 12 Kasım Cumartesi günü saat 09.30’da Salı Pazar Yeri’nden başlayarak; Kadıağa Caddesi, Cumhuriyet Caddesi güzergâhında devam ederek Atapark Meydanı’nda sona erdi.

 

Kortej Yürüyüşü’ne katılan Milas Belediye Başkanı ve Şenlik Komite Başkanı Muhammet Tokat ve beraberindeki heyet, Milas sokaklarında vatandaşları selamladı. Birbirinden özel yöresel kıyafetleri giyen üreticiler, Milas sokaklarını renklendirdi. Şenliğin kortej yürüyüşüne; siyasetçiler, üreticiler, sporcular, üreticiler, sanayiciler, muhtarlar, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Davul zurna eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe ellerinde zeytin dolu sepetler ve yöresel kıyafetleriyle renk katan kadınlar, efeler, çocuklar ve tüm konuklar, şenliğin coşkusuyla Milas sokaklarını sarıp sarmaladı.

 

Kortejin son durağı olan Atapark Meydanı’nda bir konuşma gerçekleştiren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “O dönemlerde bütün arkadaşlarım hatırlarlar. Biraz antik çağlardan beri zeytinin başkenti olmasına rağmen dökme zeytinyağı, sabunluk zeytinyağı ile burun kıvrılan, değer verilmeyen bir zeytin ve zeytinyağı ile karşı karşıya idik. Yanlış hatırlamıyorsam 6 veya 7 aile markamız vardı ve yerelde de hiçbir etkinliğimiz yoktu. Hatta o dönemlerde ülke çapında zeytinyağına karşı olumsuz bir kampanyayı da hepiniz hatırlarsanız. Yemek programlarında aşçılar, şefler yemek yaparlar. Soğanı doğrarlar, baharatları atarlar ve bir de derler ki, ‘bir de sıvı yağımızı ekleyelim.’ Biz ona zeytinyağı dedirtemedik o dönemlerde… İşte o dönemlerde Milas’a döndük ve şu gördüğünüz, arkamda duran ortak akıl ile bir yola çıktık. Dönemin kaymakamı Sayın Fuat Gürel’in öncülüğünde Milas’ta zeytin hasat şenliği başlatıldı. Onun da ötesinde bu ortak aklın eseri olarak Tarım Fuarı ve birçok şey başarıldı.” diye konuştu.

 

Başkan Tokat, konuşmasının devamında, “Dökme zeytinyağından, sabunluk zeytinyağından Türkiye’nin bir numarasına, Avrupa Birliği coğrafi işaretini almış ilk ve tek zeytinyağına geldik. Bunu çok kısa zamanda başardık. Hep beraber başardık. Bu işareti almak bizi şu anda Türkiye’de ve dünyada çok önemli bir noktaya getirdi ama görevimiz bitmedi. Aslında görevimiz daha şimdi yeni başlıyor. Uzmanlara ve akademisyenlere yaptırdığımız bir incelemede Avrupa Birliği coğrafi işareti almış bir zeytinyağının dış satım kapasitesinin en az 40 milyon dolar olması lazım. Biz Milas olarak henüz 6 milyon dolardayız. Yani gidecek çok daha yolumuz ve yapacak işimiz var. Biz iki gün bir şenlik yapacağız. Ancak biz buraya oynamaya, zıplamaya gelmedik. Çok değişik organizasyonlarla şenliğimizi renklendireceğiz. Çok değişik noktalardan gelmiş uzmanlarımız, gazetecilerimiz, sanatçılarımız, misafirlerimizle çok geniş kitlelere ulaştıracağız. Evet, program ne kadar renkli olursa şenlik o kadar canlı geçer. Bu nedenle tek amacımız Milas’ı, Milas’ın Memecik zeytini ve Milas zeytinyağını şu andaki noktasından çok daha yükseklere taşımak. Ülkede ve uluslararası arenada çok daha başarılı hale getirmek için çalışma yapmaktır.” dedi.

 

Tokat, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Bu gördüğünüz alanda, bu ortak akıl çalışması içerisinde hiçbir resmi kurum yok. Maalesef Valilik kararıyla bütün resmi kurumlar şenlikten desteğini çekti. Tüm çaldığımız kapılar kapandı, isteklerimiz reddedildi. Bu arkamızdaki arkadaşlarımız ve tüm Milaslılar olarak çok üzgünüz. Yaptığımız şenlikler işe yaramıyor olsaydı anlardık. Bugün AB coğrafi işareti almış Türkiye’nin ilk ve tek zeytinyağının coşku ve gururunu yaşamak varken, bu küskünlük niye? Bu çekinmişlik niye? Bu bizi yalnız bırakmak niye? Biz niçin burada yalnız bırakıldık? Ben bu konuda çok üzgünüm ama Milas halkı bugün buna gereken cevabı verdi. Hepimiz Milas için çalışacağız. Milas zeytinyağı için çalışacağız. Bu organizasyonlar egolarımızı tatmin etme, reklam yapma, şov alanı değil. Burası Milas’ı, zeytinciliğimizi geliştirmek ve bunun için fedakarca çalışma yeri. Biz bu organizasyonları bireysek ikbal hedeflerine kurban etmeyeceğiz.”

 

Şenlik düzenleme komitesi üyeleri ve misafirlerin konuşmasının ardından alandaki stantlar gezildi ve hasat için seçilen Milas’ın Kırcağız Mahallesi’ndeki zeytinlikte hasat gerçekleştirildi. Şenlik programı, aynı mahallede bulunan Aagean Zeytinyağı Fabrikası’nın gezilmesiyle devam ederken, Özlem Mekik ve gastronomi uzmanlarının katılımıyla Atapark’ta“Zeytinyağlı Yemeklerin Dünya Mutfağındaki Yeri ve Önemi” hakkında söyleşi gerçekleştirildi.

 

Şenliğin en renkli kısmı ise Zeytin Güzeli seçimi sırasında gerçekleştirildi. 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin Zeytin Güzeli, 29 aday arasından jüri tarafından değerlendirildi.

 

Jüri üyeleri; 1.’yi Saniye Ak Bozdağ, 2.’yi Necla Öykü Tekin, 3.’yü ise Zehra Küçük olarak belirledi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni