Osmangazi’de Özbekistan Esintisi

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’da Türk kültürünü tanıtmaya yönelik etkinlikler gerçekleştiren Osmangazi Belediyesi, ‘Özbekistan’dan Esintiler Konseri’ düzenledi. Özbekistan devlet ve halk sanatçılarının sahne aldığı konser, şarkılarla kulaklara, danslar ile gözlere şölen yaşattı.

 

Osmangazi Belediyesi, Özbekistan kültürünü Anadolu topraklarında tanıtmak ve Türkiye-Özbekistan ilişkilerini daha da kuvvetlendirmek amacıyla ‘Özbekistan’dan Esintiler Konseri’ düzenledi. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirilen geceye, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile birlikte Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten, Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Başkatibi Şerzad Abdunazarov, Özbekistan Cumhuriyeti Vatandaş Vakfı Başkanı Sattarov Adilcan, Özbekistan Kültür Dayanışma ve İşbirliği Derneği Başkanı Çokay Koçar, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu ve Özbekistan’dan gelen birçok misafir katıldı. Özbekistan devlet ve halk sanatçılarının, ezgiler ile halk dansları ekiplerinin gösterileri, görsel şölene dönüştü.

 

“Türk dünyası arasındaki birliktelik güçleniyor”

İki ülkenin Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan gecede konuşma yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak Türk kültür ve sanatına sahip çıktılarına vurgu yaparak, “TÜRKSOY tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’mız, özel günler yaşıyor. Türk dünyasından Bursa’ya yoğun ziyaretlerin olduğu bir yıl geçirdik. Türk dünyasından kardeşlerimiz ile farklı etkinliklerde bir araya geldik. Birbirimizi daha iyi tanıma fırsatı bulduk. Maalesef totaliter rejimlerden dolayı Türk dünyası ülkeleri arasında büyük kopukluklar yaşanmış. Kültürlerimiz ve dillerimiz değişime uğramış. Belli dönemlerde Orta Asya’daki Türki Cumhuriyetlerde bile kendi aralarında anlaşamaz olmuş. Rusça ile kendi aralarında anlaşma sağlar duruma gelmişler. İşte tüm bunlar, bizler arasında kopukluk yaşanmasından dolayı olmuş. Son yıllarda gerek TÜRKSOY’un kurulması gerekse Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri ile Türk dünyası arasında birlikteliği yeniden güçlendiriyoruz” dedi

 

“21. Yüzyıl Türk yüzyılı olacak”

Ata topraklarından gelen misafirlerle bir araya gelmenin ve kucaklaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak Türki Cumhuriyetlerde kardeş belediyelerimiz var. Özbekistan’dan da Namangan ve Turakurgan bizim kardeş belediyelerimiz. Özbekistan’a giderek güzelliklerini, çalışkan insanlarını ve bereketli topraklarını gördük. Valisinden köylüsüne kadar herkesin üretim için çalıştığını gördük. Bizlerin birçok ortak değeri var. Bunları bir araya geldikçe görüyoruz. 80-90 yıllık bir ayrılık yaşamışız. Karşılıklı düzenlenen bu kültürel faaliyetler, bizlerin daha fazla yakınlaşmasına, ticaretin gelişmesine, devletler arası ilişkilerin daha kuvvetli olmasına vesile oluyor. TÜRKSOY ile çok güçlü bir birliktelik oluşturuldu. 21. Yüzyılın Türk yüzyılı olduğunu bizler görüyoruz. Bu Türk yüzyılında aramızdaki birliği, dayanışmayı, ticareti, ekonomiyi geliştirerek çok daha güçlü bir noktaya gidiyoruz. Dünya yeni bir şekillenmeye giriyor. Bu şekillenmeyi oluşturacak olan Türk dünyası teşkilatıdır. Bu etkinliklerle de buradan bunun müjdesini veriyoruz” diye konuştu.

 

“Özbekistan, Dünyayı Aydınlatan Kültür ve Medeniyet Merkezidir”

Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten ise gecede yaptığı Türkçe ve Özbekçe konuşması ile geceye katılanları selamladı. 2018 yılından bu yana hayatının en gururlu vazifelerinden biri olan Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı görevini icra etmeye çalıştığını ifade eden Mesten, “Özbekistan, bizim ata yurdumuzun merkezi. Milli ve manevi değerlerimizin merkezi olan mukaddes bir coğrafya adeta. Her gidişimde ayrı güzelliklerine şahit oldum. Özbekistan sevgisiyle coşan bir kardeşiniz olarak da bugün aranızda bulunuyorum. Ne yazık ki Özbekistan ile yaklaşık 100 yıldır bir kopuş yaşadık. Ancak şimdi bu hasreti hep birlikte gideriyoruz. Sadece Özbekistan ile değil TÜRKSOY’un kurulmasıyla birlikte tüm Türk dünyası ülkeleri ile bir arada oluyoruz. Tüm Türk dünyası ülkelerinin arasında Özbekistan’ın yeri bambaşka. Bütün dünyayı aydınlatan kültür ve medeniyet merkezinin temelidir Özbekistan. Bizim vatanımızı da vatan yapan değerlerin mayalandığı yerdir. Batılıların orta çağ diye tabir ederek karanlık gösterdikleri dönemde bizler büyük bir medeniyetin temsilcileriydik. Bugün de çok şükür ki o medeniyetin yeniden filizlenmesi için bizler bir araya geldik. Bunun için de Türkiye ve Özbekistan dostluğu çok çok önem taşıyor” dedi.

 

Gecede konuşma yapan Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Başkatibi Şerzad Abdunazarov ve Özbekistan Cumhuriyeti Vatandaş Vakfı Başkanı Sattarov Adilcan da, Özbek ve Türk kültürlerinin temellerinin aynı olduğuna vurgu yaparak, “Amacımız Özbekistan’ı burada tanıtmak. Özbek ve Türk kültürünün birbirine ne kadar yakın olduğunu göstermek.  Özbekistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler hızla ilerliyor. Hem ticari hem de siyasi anlamda çok güzel gelişmeler var. Biz de bu kültürel etkinlik ile iki ülke ve toplum arasındaki yakınlaşmaya katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Başkatibi Şerzad Abdunazarov, Başkan Dündar’a Özbek milli kıyafeti hediye etti. Başkan Dündar da çeşitli hediyeler takdim ederek Özbek konuklarını uğurladı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni