Kocaeli Büyükşehir’den Engelsiz Yaşam Merkezleri Çalıştayı

Büyükşehir, İzmit ve Gebze’de kurmayı planladığı Engelsiz Yaşam Merkezleri öncesinde çalıştay düzenledi

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi engelli vatandaşlara yönelik sunduğu hizmetlere bir yenisini daha ekledi. Büyükşehir, İzmit ve Gebze’de planlanan Engelsiz Yaşam Merkezlerinin inşası öncesi 3 gün süren çalıştay gerçekleştirdi.

 

ÖNCE ŞURA ARDINDAN ÇALIŞTAY

Sosyal devlette yerel yönetimlerin en önemli hizmet grupları arasında olan yaşlılar, engelliler, çocuklar ve gençler, yoksullar ve kadınlara yönelik her geçen gün hizmetlerine bir yenisini ekleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geçen haftalarda Engelsiz Şehir Şurasını gerçekleştirmişti. Kent Politikaları ve Araştırma Merkezi ŞÛRA Sosyal Politikalar Kurulu tarafından yürütülen Kocaeli Sürdürülebilir Engelsiz Şehir Eylem Planı çalışmaları kapsamında Engelsiz Şehir Şûrası ve Çalıştayında; Engellilik ve Aile, Sosyal Hayat ve Toplumsal Farkındalık, Erişilebilir Kent, Eğitim, İstihdam ve İş Hayatı, Sağlık ve Spor, Kültür ve Sanat, Teknoloji ve Akıllı Uygulamalar, Aktif Yaşlılık konuları ele alınmıştı. Şimdi de İzmit ve Gebze’de planlanan Engelsiz Yaşam Merkezlerinin inşası öncesi akademisyen, araştırmacı, özel eğitim merkez sorumluları, STK’lar katılımı ile bu merkezlerin daha iyi hizmet sunabilmesi adına gündem maddeleri üzerine istişare çalıştayı gerçekleştirildi.

 

TÜM ENGEL GRUPLARINA HİZMET EDECEK

Büyükşehir’in İzmit ve Gebze’de açılması planlanan Engelsiz Yaşam Merkezleri, 5000 m2 kapalı kullanım alanına sahip olacak. Tüm engel gruplarının hizmet alacağı merkezlerde müzik, spor, drama, oyun, mutfak atölyeleri, çok amaçlı salon, hidroterapi alanı, ailelere ve öğrencilere yönelik, bireysel ve grup eğitim sınıfları yer alması planlanıyor. Böylelikle, özel bireyler sanat, spor, fiziksel ve kültürel aktiviteler, sosyal içerikler, eğitim atölyeleri, tedavi unsurlu fiziksel-psikoterapik çalışmalar ve diğer programlara katılım sağlayabilecek.

 

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZLERİ NASIL OLMALI?

Çalıştay kapsamında 4 oturum gerçekleşti. Engellilerin eğitiminin ve kültürel – sportif etkinliklere katılmalarının çok önemli olduğu vurgulanan çalıştayda; Özel Gereksinimli bireylerde doğum öncesi-sonrası bilgilendirme (danışmanlık) çalışmaları ve yapılması gerekenler, Engellilerde Eğitim-Öğretim Erken Çocukluk Program ve Yöntemleri, Engelliler için Eğitim Kurumları ve Uygulama Modelleri, Yerel Yönetimler, Kamu Kurumları ve Özel Kurumlar için Özel Eğitim Hizmetleri, Engellilerde Danışmanlık Hizmetleri ve Boyutları, Özel alt Sınıfları, OÇEM ve Kaynaştırma Sistemi ile Rehabilitasyon Merkezlerinin Bağları konu başlıkları görüşüldü. Son oturumda ise Engellilerde Erken Çocukluk ve Yetişkinlikte Engelsiz Yaşam Merkezleri, eğitimleri sorunları ve işlevsel önerileri, Engelli aileleri ve eğitimde rolleri, Engelsiz Yaşam Merkezleri Nasıl Olmalı? Nasıl Olmamalı konuları istişare edildi.

 

ÇALIŞTAY PROGRAMINA YOĞUN KATILIM

Kandıra Kumcağız Kampında gerçekleşen çalıştaya; Prof. Dr. Nevin Aysel Güzel–Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Prof. Dr. Elif Karagün  – Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Zeynep Takı Kapıdaş Ve Zekeriya Alperen Sağdıç – Konya Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi, Atilla Türkkal – Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Ve Araştırma Merkezi, Ebru Karaçar – İstanbul Üniversitesi, Dr. Ebubekir Ardıç –Sağlık Ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı, Sezer Ceyhan – Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü, Tahir Tarım – Engelli Hizmetleri Birim Sorumlusu, Serap Kılıç – Yaşlı Hizmetleri Birim Sorumlusu, Serkan Bakıroğlu – Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi Birim Sorumlusu, Fatma Çalışkan – Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi Öğretmeni , Mustafa İşitmezoğlu – Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi Öğretmeni, Samet Göç – Kocaeli Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, M.Volkan Alkan – İzmit Nuh Çimento Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi, Makbule Öztürk Atalı – Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulu, Volkan İpar – Kocaeli Fizyoterapistler Derneği Ve Sibel Yaşin – Petkim Ortaokulundan katılım sağladı. 

 

‘’BU ÇALIŞTAY ÇOK DEĞERLİ’’

Çalıştaya katılan Konya Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi Eğitim Direktörü Zeynep Takı Kapıdaş, ‘’Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin davetiyle katıldık. Çalıştaya davetleri için çok teşekkür ederiz. Bu çalıştayda özellikle erken çocukluk döneminde ilk olarak engelsiz yaşam merkezinde neler yapılabilir, önceliklerimiz nelerdir ve uygulama örneklerini konuşarak uzmanların görüşlerine yer verildiği için çok teşekkür ederiz’’ dedi.

Konya Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi Eğitim Birim Koordinatörü Zekeriya Alperen Sağdıç ise ‘’Öncelikle bizi çalıştaya davet eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum. Yerel yönetimlerin engelli bireylerin haklarını savunması, engelli bireylere yönelik politikalar yürütmesi çok değerli. Kocaeli Büyükşehir’in yeni açmayı planladığı engelsiz yaşam merkezlerinin nasıl daha ideal şekilde yönetilebileceği, nasıl daha iyi bir politikalar ya da engelli bireylere ya da ailelere daha nitelikli dokunuşlar yapmaları için neler yapılabilir bunları tartışıyoruz.  Her şeyden önce açılacak olan yaşam merkezi öncesi bu çalıştayın planlanması çok kıymetli. Çünkü ortak akıl çerçevesinde ortaya çıkacak sonuçların engelsiz yaşam merkezi çalışmalarının şekillenmesi açısından önemli. Çok keyifli çok bilim konuşulan ortam.  Burada bulunmaktan dolayı çok mutluyuz’’ ifadesini kullandı.

 

‘’KOCAELİ ACCESSİBLE CİTİES OLABİLİR’’

Çalıştaya katılımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ankara Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölümü’nden

Nevin Güzel, ‘’Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile aslında daha önce yürüttüğümüz bir proje kapsamında tanışıklığımız oluştu. Çünkü bedensel engelli sporcularla ilgilenen sağlık profesyoneliyim aynı zamanda bedensel engelli sporcuları muayene edip onların uygun spora ve uygun spor içindeki sınıfta mücadele etmesini sağlayan sınıflandırmacıyım. Uluslararası Paraolimpik sınıflandırmacıyım. Aynı zamanda burada da böyle bir proje yürüttük. Ben de Varım Projesi kapsamında 50’yi aşkın yeni paralimpik sporcu oluşturma çabasıyla projeyi gerçekleştirdik’’ bilgisini verdi. Güzel, ‘’

Kocaeli Büyükşehir’in bu konuda duyarlılığına ve çabasına çok yakından tanık olmuş biriyim. Aslında Kocaeli’ni uluslararası terminolojiye göre söyleyelim;  Accessible Cities haline getirmek bile mümkün olabilir. Tüm engelliler için erişilebilir, her türlü sosyal koşullara erişilebilir olmasını sağlayan kentler. Dünyada da bir takım örnekleri var neden bizim ülkemizde de Kocaeli böyle bir nitelik böyle kimlik kazanmasın’’ açıklamasını yaptı.

 

‘’ENGELLİLER İÇİN ERİŞİLEBİLİR ŞEHİR’’

Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezinden Atilla Türkkal da, ‘’Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlenmiş olduğu engelsiz yaşam merkezi çalıştayına katıldık. Bu çalışmaya Konya’dan, Ankara’dan ve diğer illerden akademisyenler katıldı. İlimizden de çeşitli kurumlarda görev yapan özel eğitimle alakası olan insanlar katıldı. Buradaki temel amaç Kocaeli’de yaşayan, özel eğitim gerekli bireylere daha ulaşabilir daha erişebilir şehir hayatını sağlamak ve ailelerini hayata adapte etmek için çeşitli ortamlar sağlamak. Bu yüzden Büyükşehir’e bu çalışmasından dolayı çok teşekkür ederiz. İnşallah olumlu sonuçlar çıkacağını düşünüyorum’’ açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni