Alparslan Baloğlu, Çanakkale Bienali kapsamında Troya Müzesi’nde!

Alparslan Baloğlu’nun, bugüne dek hazırlanan en geniş kapsamlı retrospektif sergisi, Azra Tüzünoğlu küratörlüğünde, 1 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında 8. Çanakkale Bienali kapsamında Troya Müzesi’nde görülebilir. Baloğlu’nun 45 yıla yayılan birikiminin yanı sıra Troya’yı taze bir bakış açısı ile bugünden okuduğu yerleştirmesinin görülebileceği iki ayaklı sergisi, Troya Müzesi’nin büyülü atmosferinde sanatseverlerle buluşuyor. 

 

70’li yıllardan bugüne Türkiye kavramsal sanatına önemli katkılar sunan ve zamanın ötesinde üretimler gerçekleştiren Baloğlu’nun, 45 yıllık kariyerinin farklı dönemlerinden eserleri kapsayan retrospektif sergisi, Troya Müzesi’nde izleyicilerle buluşacak. Sanatçı ile yakın bir çalışma yürüten Tüzünoğlu, sanatçının yaşamı ve pratiği üzerine yürüttüğü detaylı bir araştırma sonucunda bugüne dek az görülmüş veya hiç görülmemiş çalışmalarını yan yana getiriyor. Sanatçının kendi pratiği kadar, 70’li ve 80’li yıllardan döneminin kilometre taşları olarak kabul edilen sanatçı oluşumları ve sanatçıların kontrolündeki yaratıcı projeleri de görünür kılmayı hedefleyen sergi, Türkiye sanat tarihi belleğine bir katkı sunmayı arzuluyor. 

 

Sanatçı`nın hem kendi arşivi, hem Serhat Kiraz, Ahmet Öktem gibi yakın arkadaşları ve SALT Araştırma gibi kurumsal dijital arşivler hem de yüksek lisans ve doktora tezleri üzerinden Tüzünoğlu’nun yaptığı araştırma sonucu ortaya çıkarılan eserlerin ve belgelerin derlendiği Alparslan Baloğlu Retrospektifi, hem sanatçının kariyerinde, hem de Türkiye sanat tarihi içinde bir ilk olma özelliği taşıyor. 

 

1 Ekim – 5 Kasım tarihleri arasında 8. kez izleyicilerle buluşan Çanakkale Bienali kapsamında sergilenecek olan Alparslan Baloğlu’nun M.S. 2022 TROYA XI 

 

“Atlar, Tanrılar ve diğerleri” başlıklı sergisi, sanatçının bir mit ve/ya tarihsel gerçeklik olarak Troya’yı yeniden okuduğu mekana özel yerleştirmesini içeriyor.
 

 

Troya, Burada ve Şimdi

Düşüşü ile dünya tarihinin en çarpıcı ve gizemli efsanelerinden birini sunan Troya, ismini taşıyan Troya Müzesi’nde taptaze bir bakış açısı ile yeniden yorumlanıyor. Sanatçı Alparslan Baloğlu, Troya Müzesi’nin zemini toprakla kaplanan geçici sergi alanında, savaştaki en önemli güçlerden biri olan at nallarının izlerinin yer aldığı savaş meydanında, efsane ile ilgili merak edilen sorulara yeni cevaplar arıyor.

 

Savaş kadar bu savaşın sebepleri, tüm denizlere hakim olma arzusu, salgın hastalıklar ve insanlığın çağlar boyu süren mücadelesi, tarihi/mitolojiyi veya bir masalı bugünden yorumlamak olarak tanımlanabilecek bu çalışmayla izleyiciye yeni sorular sordurmayı amaçlıyor. Troya Savaşı’nın antik dönemden bugüne devam eden bu uzun hikâyesine bugün de efsanenin doğduğu topraklarda Alparslan Baloğlu’nun M.S. 2022 TROYA XI “Atlar, Tanrılar ve diğerleri” sergisi ile yeni bir bakış atılıyor. Sadece hayal gücümüzle yarattığımız bir yer değil; gerçek bir şehir olan Troya uğruna yapılan savaşın, aşk için mi denizlere hakim olmak için mi yapıldığı bilinmezken bugünden sorular ve yeni olasılıklarla mit ve gerçeklik arasındaki ince çizgide yürünüyor. 

 

Alparslan Baloğlu kimdir?

Sanatçı, kitap yapımcısı, akademisyen ve lezzet avcısı; Mutfak Dostları Derneği Başkanı Alparslan Baloğlu, 1958 yılında Geyve’de doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi Y.Resim Bölümünden mezun olduktan sonra İngiltere’ye giderek Goldsmiths College of Art’ta Görsel İletişim eğitimi aldı. Türkiye’ye döndüğünde hem sanatçı hem de kitap yapımcısı olarak çalıştı. Pek çok kimliği içinde yaşatan Alparslan Baloğlu’nun tüm özelliklerinin ortak paydası merak, araştırma duygusu ve detaylara verdiği önemdir. Alparslan Baloğlu’nun, MSGSÜ Grafik Tasarım bölümünde yirmibeş yıldan uzun bir süredir verdiği Basım Teknikleri dersi sayesinde öğrenciler, mesleki bir pratiği, onun bilgisi ve deneyimleri sayesinde yakından tecrübe etmektedirler.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni