Tüpraş tam kapasite çalışırken Stratejik Dönüşüm Yolculuğu için yatırımlarına da kesintisiz devam ediyor

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu Tüpraş, 2022 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın üçüncü çeyreğinde, yüzde 98’lik kapasite kullanımıyla 7 milyon ton üretim ve 8,5 milyon ton satış gerçekleştiren Tüpraş, 2050 hedeflerini içeren Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında, Koç Topluluğu’nun elektrik üretim şirketi Entek’in hisselerini de devraldı. 

 

Tüpraş, 2022 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, bu dönemde 98’lik kapasite kullanımıyla 7,0 milyon ton üretim ve 8,5 milyon ton satış gerçekleştirerek 151 milyar TL ciroya ulaştı. 

 

2050 yılı hedeflerini kapsayan Stratejik Dönüşüm Planı çerçevesindeki yatırımlarını tüm hızıyla sürdüren Tüpraş,  52’si sürdürülebilirlik hedefine yönelik olmak üzere, dokuz ayda toplam 1.666 milyon TL’lik yatırım harcaması gerçekleştirdi.

 

2022 yılının üçüncü çeyreğinde, üretici ülkelerde arz sorunlarının devam etmesi Brent ham petrol fiyatının yükselmesine sebep olurken, resesyon korkuları fiyatın 93,3 /v seviyelerinde kalmasında etkili oldu. 

 

Yaz sezonunun etkisi ve artan mobiliteyle birlikte 2022’nin üçüncü çeyreğinde petrol ürünlerine olan küresel talep arttı. Bu ortamda arzın kısıtlı kalması motorin stoklarını düşürürken, yüksek fiyat ortamını devam ettirdi. 2022 yılının üçüncü çeyreğinde, enerji üretimine yönelik yapılan yatırımların azalmasının etkileri ve Avrupa’daki doğalgaz sıkıntısının bir sonucu olarak enerji maliyetleri de tarihi yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü. 2022’nin üçüncü çeyreğinde Tüpraş’ın enerji giderleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla 5 katına çıktı.  

 

Tüm bu belirsizlik ve yüksek dalgalanmalara rağmen her dönemde ve her koşul altında önceliği Türkiye’nin petrol ürünleri talebini karşılamak olan Tüpraş bu dönemde de ülkemizin akaryakıt ihtiyacının karşılanmasındaki sorumluluğunu başarıyla yerine getirdi. Küresel volatilitenin arttığı bu dönemde disiplinli ve etkin finansman politikaları Tüpraş’ın güçlü bilanço yönetimini desteklemeye devam etti.

  

Tüpraş sıfır karbon elektrik üretimi alanında atılımlarını sürdürüyor

Diğer taraftan, söz konusu dönemde Entek Elektrik’in bölünme yoluyla devralınması sürecinin işleme taraf şirketlerin olağanüstü genel kurullarında onaylanması ile Tüpraş, sıfır karbonlu elektrik üretim portföyü konusundaki ilk önemli adımı tamamlamış oldu.

 

Stratejik Dönüşüm Planı doğrultusunda rafineri sahalarındaki Sıfır Karbon Elektrik alanındaki yatırımlarına da hız veren Tüpraş, Kırıkkale Rafinerisi’nde Haziran 2023’te devreye alınması planlanan 12,6 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali yapım sözleşmesini Eylül ayında imzalayarak, ilave 54,4 MW kapasite için başvuru yaptı.

 

Tüpraş, ülkemizin akaryakıt ihtiyacını kesintisiz karşılama görevini yerine getirirken, bugün olduğu gibi gelecekte de ülkemizin enerji sektöründe liderliği hedefliyor. Şirket, her koşul altında ve her alanda olduğu gibi dönüşüm yolculuğu boyunca da tüm faaliyetlerini emniyetli işletme anlayışıyla yerine getirerek yetkin insan kaynağı ve küresel rekabet gücüyle tüm paydaşları ve Türkiye için katma değer oluşturmaya devam edecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni