NFT piyasasında neler oluyor

2021 yılı NFT sektörü için yıldızının parladığı yıl diyebiliriz. Beeple’in Everydays, The First 5000 Days isimli eserini Christies’de 69,3 milyon dolara satması ile 2021 yılı NFT’lerin altın yılının başlangıcı olmuştu. 2021’de ardı ardına gelen rekor satışlarla yılı kapatan NFT’ler için 2022’nin nasıl geçtiğini Bitay Araştırma Departmanı analistleri mercek altına aldı. 2022 yılı özeti ve NFT’ler için çıkış yolu görünüyor mu? 

 

2021 yılında toplamını 20 milyar dolar aşan hacimle kapatan NFT’ler kripto para sektörünün parlayan yıldızı olmuştu.  2022'nin ilk çeyreği sonunda ise toplam NFT işlem hacmi, 28 milyon satışla 12 milyar doları aşmıştı. Ancak ikinci çeyrekte Terra ekosisteminin çöküşü, dünya genelindeki ekonomik belirsizlikler ve ardından gelen CeFi (Centralized Finance) tasfiyelerinin ortasında, NFT pazarı işlem hacmi açısından yüzde 33 azaldı ve satış sayısı da yüzde 29 düşüş yaşadı. 2022 başından bu yana bakıldığında ise bu, toplam işlem hacmi yüzde 75'lik keskin bir düşüşe işaret ediyordu.   

 

Belirsiz faiz oranları, enflasyonist faktörler, savaşlar, küresel çatışmalar ve değişken piyasalar etkileyen diğer faktörlerin gölgesinde piyasaların yüksek oynaklık yaşadığı dönemde NFT sektöründe aktif alım-satım yapan sayısı hala 2,2 milyonun üzerinde pozitif seviyelerde ve 2021 yılının üçüncü çeyreğine göre yüzde 36 artmış vaziyette.  

 

Alım satım yapan kişi sayısındaki artışın yanı sıra 2022 yılında NFT’ler Metaverse ile birleşerek dev şirketlerin de odağı haline geldi. Nike, Adidas, Samsung, Starbucks, Instagram, Coca-Cola ve daha sayısız şirket NFT pazarının devasa potansiyeline inandılar ve markalarının pazarlamasında NFT sektörüne de yer verdiler.  

 

NFT piyasasında yüzde 6 büyüme görüldü 

NFT piyasasındaki satış sayısı ve artan benimseme gibi zincir içi metriklere bakıldığında, NFT'lere olan talebin istikrarlı olduğunu ve 2022 yılındaki üçüncü çeyreğin ikinci çeyreğe göre yüzde 6 büyüme hızında olduğu gözlemleniyor.  

 

"Balinalar" veya büyük portföyleri olan yatırımcılar, endüstride kayda değer satışları büyük olasılıkla artırmaya devam edecek olsa da yeni alıcıların sayısındaki artış, NFT meraklılarının bu yenilikçi varlık sınıfına ısındığını gösteriyor.  

 

Geçmiş tecrübelere bakıldığında, geçtiğimiz senenin yaz aylarına kadar yaşanan düşüş döneminde kripto paralardan beklediği etkiyi göremeyen yatırımcılar, ünlü isimlerin sektöre katılmasıyla NFT sektörüne ilgi gösterdi. 2021 yılının ilk çeyreğinde ortalama 350 milyon dolar olan günlük işlem hacmi, kripto paraların en düşük seviyeleri gördüğü Temmuz ayında 1,63 milyar dolarlık işlem hacmi ile sene içi rekorunu kırdı.  

 

Kripto para sektöründeki maddi kaynak NFT pazarına mı yönlenecek 

Kripto paralarda yaşanan düşüşle beraber NFT işlem hacimlerinde de düşüş yaşanırken geçtiğimiz sene yaşanan senaryo tekrar akıllara geliyor. Kripto para sektöründeki “maddi kaynak NFT pazarına mı yönlenecek?” sorusu en çok cevap aranan konuların başında geliyor.  Küresel kripto para piyasasının ve onun bileşenlerinden NFT’lerin geleceğini kimse doğru bir şekilde tahmin edemese de NFT piyasalarının birçok oyuncusu tarafından genişletilmeye devam etmesi beklentiler arasında.  

 

Boğa dönemi NFT için kurtarıcı olabilir 

NFT’lerin tekrar parlak dönemine gelmesi ise kripto paralarda yaşanacak boğa dönemiyle beraber tetiklenebilir. 2023 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren şu an içinde bulunduğumuz faiz artış döngüsü ve kısıtlayıcı para politikası dönemi sonra erebilir. Bununla birlikte ekonomilerin tekrar hareketlenmesi adına yapılmaya başlanacak olan faiz indirim adımları kripto paralar başta olmak üzere piyasalarda bir boğa dönemini tetikleyebilir. Geçtiğimiz dönemlerde tecrübe ettiğimiz üzere NFT hacminin büyük bir bölümünün Ethereum paritesi ile gerçekleşmesi, 2023 yılında gözleri Ethereum üzerine tekrar çeviriyor. Ethereum’da yaşanacak hareketlenme NFT pazarındaki durgunluğun da son bulmasını beraberinde getirebilir. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı