Özyeğin Üniversitesi, Co-Art Co-Act Projesiyle Küresel Sorunlar için Eylem Çağrısında Bulunuyor

Özyeğin Üniversitesi, ‘Küresel Sorunların Çözümü için Sanat Ne Yapabilir?’ sorusu ile hayat bulan ve 17 BM Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na (SKA) vurgu yapan Yaklaş 2030 | Co-Art Co-Act seçkisiyle 17. İstanbul Bienali paralel etkinlikleri arasında yer alıyor. Bu yıl platformdaki tek üniversite olan Özyeğin Üniversitesi, bu seçkiyle genç sanatçıların eserlerini SKA’lar ile ilişkilendirerek toplumsal, çevresel ve ekonomik konuları dert eden sanatseverlerle buluşturuyor ve toplumu harekete geçmeye davet ediyor. 

 

Türkiye’nin yenilikçi araştırma üniversitesi Özyeğin Üniversitesi, 17. İstanbul Bienali paralel etkinliklerine Yaklaş 2030 | Co-Art Co-Act seçkisiyle katılıyor ve böylece sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmayı hedefliyor. Sanatın gücüyle eyleme geçmeyi teşvik eden seçki, 17 BM Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na dair bir diyalog ve paylaşım alanı yaratıyor. Bu seçki ile Özyeğin Üniversitesi, Bienal paralel etkinliklerindeki tek üniversite olarak, iklim krizi başta olmak üzere ‘küresel sorunların çözümü için değişim, değişim için eylem’ çağrısında bulunuyor.

 

Yükseköğretim kurumlarının sürdürülebilir bir dünya için taşıdığı gücün ve sorumluluğun bilinciyle ‘Yaklaş’ oluşumunu hayata geçirdiklerine değinen Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk; “Bölgesel ekonomik büyümenin itici gücü olarak stratejik bir konuma sahip olan üniversitelerin, nicel bir büyümeden ziyade nitelikli ve sürdürülebilir kalkınmayı önceliklendirmeleri gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda, Özyeğin Üniversitesi olarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı tüm eğitim, araştırma, topluma katkı ve kampüs faaliyetlerimizin merkezine aldık ve hem UN Global Compact hem de UN PRME imzacısı olarak güçlü bir taahhütle ilerliyoruz. Kampüsümüzün LEED sertifikalı binalarından Sıfır Atık politikamız gibi davranışlarımızı şekillendiren yaşam biçimimize, eğitimlerin içeriğinden araştırma konularımıza kadar insana yakışır bir dünya için hem bireysel hem de kolektif bir dönüşümde aktif rol almayı önemsiyoruz. Bu çalışmalarımıza bir örnek olan ‘Yaklaş’, köklü bir dönüşüm hedefiyle düşünce serisi olarak başlattığımız, Üniversitemizin transdisipliner çalışma kültürünü yansıtan ve dört yıldır farklı açılımlarla çeşitlenerek devam eden bir oluşum. Bu serinin üçüncü açılımı olan Yaklaş 2030 | Co-Art Co-Act ile de küresel sorunlara sanatın sunabileceklerinin keşfi ve farkındalığı için sıra dışı bir deneyim alanı sunuyoruz. Sanatın küresel sorunların çözümü için potansiyeline odaklanarak, üniversite sanat koleksiyonundaki (UNIART) eserlerin yer aldığı bu özgün sergiyi paneller ve çok disiplinli sanat atölyeleri ile destekleyerek herkesi sürdürülebilirlik yolculuğunun bir parçası olmaya davet ediyoruz” dedi.

 

Sürdürülebilirlik için Sanat: Yaklaş 2030 | Co-Art Co-Act

Sürdürülebilirlik alanında akademik çalışmalarının yanı sıra eylemleri, sosyal yatırımları ve iş birlikleriyle çözümün bir parçası olmayı hedefleyen Özyeğin Üniversitesi, Dr. Özlem Bahadır, Okan Pala, Doğa Çakmakçı, Ceyda Tahan, Barış Çakmakçı ve Sena Özgürcan’dan oluşan yaklaş ekibi tarafından kurate edilen, Yaklaş 2030 | Co-Art Co-Act projesi ile bu konuya yaratıcı ve yenilikçi bir bakış açısı kazandırıyor. Sürdürülebilirliği sanat aracılığıyla kolektif bir şekilde tartışarak ve üreterek yeniden ele alan ve insanları çözümün bir parçası olmaya davet eden seçkide, 16 eser yer alıyor ve UNDP de bir eserle projeye katkı sunuyor. Multidisipliner ve kolektif bir ortamda harekete geçmeyi temsil eden projenin bütünü ise SKA 17’yi tanımlıyor. 

 

Başta Özyeğin Üniversitesi koleksiyonundan olmak üzere genç sanatçıların eserlerine ağırlık verilen seçki, Bienal boyunca ve ardından Ocak 2023’e kadar üniversitenin Çekmeköy’deki Kampüsü’nde ziyarete açık olacak.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni