Haliç Üniversitesi’nde “Dijital Dönüşüm Çağında Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi” Gerçekleşti

Haliç Üniversitesi, 11-12 Kasım tarihlerinde birçok disiplinden konuşmacı ve akademisyeni buluşturan “Dijital Dönüşüm Çağında Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (DUSK)”ne ev sahipliği yaptı.

 

Haliç Üniversitesi, 17 farklı ülkeden 350’den fazla dijitalleşme üzerine akademik bildiri başvurusu alan “5. Medya Okuryazarlığı Forumu kapsamındaki “Dijital Dönüşüm Çağında Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (DUSK)”ni 11-12 Kasım tarihlerinde 5. Levent Kampüsü’nde düzenledi. Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Haliç Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Medya Okuryazarlığı Derneği ve İKSAD (İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar) Enstitü iş birliğiyle düzenlenen medya kongresinde 9 adet uygulamalı atölye çalışması ve 5 adet forumda toplam 22 konuşmacı yer aldı.

 

“Dijital Dönüşüm Çağında Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (DUSK)”nin açılış konuşmasını yapan Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu, 21. yüzyılın en önemli becerileri arasında yer alan yeni medya okuryazarlığı alanında farklılık yaratacak olan uluslararası bir kongreye ev sahipliği yaptıkları için onur duyduklarını belirtti. Rektör Utlu, geleceğin artık teknolojiyi üreterek kullanma ve donanımlı insan gücü yetiştirme gücü ile ölçüldüğünü vurgulayarak, “Dünyada yaşanan hızlı teknolojik değişim, bireylerin bilgiye erişimi ve iletişim imkanlarındaki artış, temel görevi insan gücü yetiştirmek olan başta eğitim kurumları olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile tüm sivil toplum kuruluşlarında çeşitli değişimleri zorunlu kılmaktadır. Haliç Üniversitesi’nde bir araya geldiğimiz bu uluslararası kongre ise tüm bu değişimlerin tartışılacağı güçlü bir platform olacaktır kanaatindeyim.”  ifadelerini kullandı.

 

Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müge Demir, yaptığı konuşmada son yıllarda ulusal ve uluslararası alanda medya okuryazarlığı ve dijitalleşme kavramlarının yoğun şekilde yer aldığının altını çizerek, “Bu kavramlar çok sık duyulsa da dijital vatandaşlık, siber zorbalık ve nefret söylemi toplumumuzun yeni yeni farkındalık oluşturmaya başladığı kavramlar arasında yer almaktadır.” dedi. Ayrıca medya okuryazarlığı ve yeni medya kavramlarının akademide her geçen gün daha sık konuşulmasında ve uygulamalı alanda geniş kitlelere aktarılmasında bu kongrenin önemli bir adım olacağını ifade etti.

 

Netflix Türkiye Orta Doğu ve Kuzey Afrika Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili ise konuşmacı olarak katıldığı panelde, Türk film endüstrisi ve seyircisinin dijital yeniliklere açık olmasının Türkiye’de ilerlemeleri için kendilerine fırsat sunduğunu söyledi.  Mavili, “Bu yeni medya alışkanlığı çok çabuk benimsendi. Bizi çok çabuk kabullendiler ve hızlı bir büyüme sürecine girdik. Günümüzde 3 buçuk milyon aboneye ulaştık.” diyerek, Türkiye’den yerel içerik üretmeye başlamalarının ise bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi. Pelin Mavili, “Farklı türleri deneyenler, belki geleneksel kanallarda fırsat bulamadığı konuları da bizimle çalışma fırsatı buldu. Biz bugün 30 kadar Türk içeriğini 190 ülkede izleyicinin beğenisine sunuyoruz. Ayrıca 3 bin 500 kişiye istihdam sağlamak da bizi çok heyecanlandırıyor. Türkiye’nin dijital dönüşüme uyum süreci oldukça hızlı ve cesur. O nedenle bugün burada bu kongrenin yapılıyor olmasını ve sonuçlarını, dijital çağın yakın geleceği için çok değerli buluyorum.” dedi.

 

Dijital endüstriler alanındaki çalışmalara kaynaklık ederek, dijital çağın geleceğine yön vermeyi amaçlayan 5. Medya Okuryazarlığı Forumu’nda katılımcılar, dijitalleşme üzerine bilgi ve tecrübelerini aktardı. “Dijital Akademisyen, Dijital Çalışan, Dijital Genç!” temasıyla toplanan medya kongresi, alanında uzman isimleri bir araya getirirken, “dijital” vurgusuyla çok sayıda konuşmanın yapıldığı iki gün boyunca yeni medya okuryazarlığı, metaverse, e-sağlık, eğitimin dijitalleşmesi üzerine bildiri ve çalışmaların sunulduğu workshop’lar ve atölyeler düzenlendi.

 

Haliç Üniversitesi’nin ev sahipliğindeki kongrede, Türkiye’de ilk kez çevrimiçi olarak tamamlanan eğitimlerin ardından katılımcılara “Dijital Vatandaşlık Kimliği (Digi Citizen)” verildi. İş, akademi ve medya dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı etkinlikte gençlere ilham veren konuşmacılar yer alırken, teknoloji şirketleri ve dijital platformların üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Türkiye’den ve dünyadan seçkin üniversitelerin akademisyenleri konuşmalar gerçekleştirdi. Multidisipliner atölye çalışmalarının yanı sıra Digital Expo’da dijitalleşme üzerine çalışan ve bu alanda çözümler geliştiren şirketler arasında köprü kurularak, geleceğe yönelik yatırım çalışmalarına imkân sağlandı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni